965 51 70 58 - Plaza Iglesia, 1- 03810 Benilloba ayuntamiento@benilloba.es

Turisme

Allotjaments

Gastronomia

Turisme Actiu

Festes

Informació general

Benilloba (Benilloba en valencià) és un municipi espanyol de la Comunitat Valenciana, pertanyent a la comarca del Comtat de Cocentaina (El Comtat en valencià) a la província d’Alacant.

Geografia: Està emplaçada al costat del riu Frainos, entre la Serreta d’Alcoi i la Serra Serrella a la carretera que porta des d’Alcoi a Callosa d’en Sarrià.

En el seu terme, de 9,5 km2, es troba el pic Aitana que amb els seus 1.558 m. és la major altura de la Província d’Alacant. També són interessants els paratges del Salt, La Creueta, els estanys del riu Frainos, on apareixen restes d’un aqüeducte musulmà i de dos antics molins de farina.

Localitats limítrofes: Benilloba limita amb els termes municipals de Cocentaina i Gorga a la comarca del Comtat de Cocentaina i Penàguila en la de la Foia d’Alcoi.

Economia: Gràcies a la indústria tèxtil l’economia de Benilloba és de les més pròsperes de la comarca.

Administració: L’actual alcaldessa del municipi és Marta Campo Gisbert Climent de Compromís per Benilloba.

Història

Benilloba va ser una antiga alqueria musulmana.

En 1316, pertanyia a Bernat de Cruïlles. En 1357, les tropes castellanes de l’infant Don Fernando van atacar la població, i serien rebutjades pels seus habitants. Comptava amb 330 famílies de moriscos, uns 1.485 habitants aproximadament, prèviament a la seva expulsió l’any 1609.

Va ser possessió dels comtes d’Aranda, els quals van atorgar la segona carta de poblament l’any 1611. El senyoriu de Benilloba va entrar a formar part del patrimoni de la casa comtal de Revillagigedo en 1757.

Malgrat les disposicions que abolien els senyorius, els comtes van mantenir la seva posició fins a l’any 1955, any en el qual van vendre i van transferir els drets senyorials subsistents a un particular. Segueix doncs vigent el senyoriu de Benilloba, com a cas excepcional a la Comunitat Valenciana.

Toponimia de Benilloba

Patrimoni Cultural

Fotos i Multimèdia