965 51 70 58 - Plaza Iglesia, 1- 03810 Benilloba ayuntamiento@benilloba.es

Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Xotxim

Del 14 al 18 d’Agost

Són les festes majors. Els actes eclesiàstics que dediquem al nostre Patró, conjuguen amb els propis de les festes de Moros i Cristians, representats a Benilloba per les tres Files: “Moros del Castell”, “Filà Cristians de la Palmera” i “Moros del Raval”.

El segon dissabte de juliol s’inicia la festa amb l’acte de la Proclamació, on els membres de les “files”, acompanyats per la Banda de Música, desfilen pels carrers del poble, anunciant que a partir d’aquest dia comencen les festes.

  • 14 d’agost: Nit de l’Olla – L’Entrada de Bandes, a les vuit del vespre, marca l’inici dels quatre dies grans de la festa. Desfilen pel poble les Files amb la seva Banda de Música i l’Ajuntament amb la Filharmònica Benillobense. A continuació els festers van a sopar a les respectives seus. A les dotze de la nit, comença l’acte que caracteritza les festes: la Nit de l’Olla. Es tracta d’una desfilada humorístic protagonitzat pels festers, acte que ens ha donat a conèixer a tota la comarca i on vam rebre la visita de molta gent.
  • 15 d’agost: Dia de l’Entrada – Diana a les set del matí. A les set de la vesprada té lloc l’Entrada de Moros i Cristians, des de Los Pinets fins a la Plaça del Castell.
  • 16 d’agost: Dia de Sant Xotxim – Diana a les vuit del matí. Aquest és el dia principal dels actes en honor del Patró. A les dotze, Missa Major amb representació de les autoritats municipals i dels festers, amb els seus càrrecs. A la tarda, Processó amb les imatges de Santa Anna, Verge dels Dolors i Sant Xotxim, cadascun portat per una “Fila”. Per finalitzar, després de cantar l’himne, es dispara un castell de focs d’artifici.
  • 17 d’agost: Dia de les Ambaixades – A les dotze del matí es va representa l’Ambaixada Mora a la Plaça del Castell, on les tropes mores conquisten el castell de la vila. A la tarda, és el bàndol Cristià què reconquesta la plaça.
  • 18 d’agost: Dia del Nen – Dia dedicat als nens, amb activitats a la piscina municipal. A la nit, sopar de “pa i porta” i per finalitzar les festes, es dispara un Gran Cercavila.
19082014-_DSC7077
14082014-_DSC6543
14082014-_DSC6534