965 51 70 58 - Plaza Iglesia, 1- 03810 Benilloba ayuntamiento@benilloba.es

Molí del Salt

Està situat a la partida anomenada, partida del Molí del Salt. S’arriba a ell, passant per una font (la Font de la Teuleria) i el que queda de l’aqüeducte del mateix nom, per un molí (Molí de les Penyes del Salt construït el 1852 per Francisco Ximeno Blanes) i per un antic pont.
La baixada fins al molí està habilitada amb una escala de maçoneria, de manera que l’accés és factible a qualsevol persona. Sens dubte, el molí del Salt és el més singular i espectacular de tota la comarca. Es troba en un emplaçament de parets verticals i aigua. El riu, causant d’aquesta meravella natural, transcorre abans d’arribar al molí, per un congost calcari que en les proximitats del molí realitza un salt d’aigua de gairebé vint metres d’altura.
El molí pot ser visitat en qualsevol moment ja que es tracta d’un paratge de lliure accés. Actualment, el molí es troba en un estat de ruïna bastant avançat: totes les teulades s’han enfonsat, quedant només les parets. L’edifici encara té totes les portes i també les cantonades de carreus, alguns de certa magnitud, igual que les parets, tant la que s’aixeca sobre la roca a la riba del riu com la que es troba en el vessant de la muntanya.
Aquest molí es va construir durant la dècada de 1760-1770 i els seus propietaris, els comtes de Revillagigedo, el van arrendar a diversos moliners abans de vendre-ho en 1865 al senyor Benjamí Barrié Dosonié, cònsol de la seva Majestat Britànica al Regne de València. En 1899, Luís Orta Montpartler, veí de Benilloba, va comprar el molí en nom de la Societat Elèctrica de Benilloba (La Fàbrica de la Llum).